Χτυπήματα που πλήττουν το σώμα σας με τρόπους που δε θα περιμένατε ποτέ

Εκτιμάται ότι πάνω από το 40% από εμάς θα αισθανθούμε τον πόνο της μοναξιάς κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ωστόσο, παρόλο που η μοναξιά αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί. Παραθέτουμε 10 αναπάντεχα στοιχεία σχετικά με τη μοναξιά που θα αλλάξουν την οπτική σας απέναντι σε αυτήν την υπερβολικά συνηθισμένη, αλλά καταστροφική ψυχολογική κατάσταση:

 1. Η αίσθηση της μοναξιάς δεν εξαρτάται από τον αριθμό των φίλων και των σχέσεων που έχετε. Η μοναξιά εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από την υποκειμενική ποιότητα των σχέσεών σας, δηλαδή από το εάν αισθάνεσθε συναισθηματικά ή / και κοινωνικά αποσυνδεδεμένοι από τους γύρω σας. Αυτός είναι ο λόγος που:
 2.  

 3. Πάνω από το 60% των μοναχικών ανθρώπων είναι παντρεμένοι. Όταν τα παντρεμένα ζευγάρια δεν μοιράζονται πλέον μεταξύ τους τα βαθύτερα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους, μπαίνουν σε μία κατάσταση όπου αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι και μόνοι. Ένας τέτοιος γάμος οδηγεί τους συζύγους στο να πιστέψουν πως το έτερον ήμισυ δεν έχει τη δυνατότητα να τους προσφέρει τη βαθιά σύνδεση που θα επιθυμούσαν. Παρόλο που οι φόβοι τους μπορεί να είναι τεκμηριωμένοι, ίσως να πηγάζουν από το γεγονός ότι:
 4.  

 5. Η μοναξιά στρεβλώνει την αντίληψή μας αναφορικά με τις σχέσεις μας. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν οι άνθρωποι αναπολούν τις περιόδους που αισθάνονταν μοναξιά, συνηθίζουν να περιγράφουν τις τότε σχέσεις τους με υποτιμητικό τρόπο. Ακριβώς αυτές οι στρεβλώσεις στην αντίληψη οδηγούν συχνά τους μοναχικούς ανθρώπους στο να αποσύρονται ακόμη περισσότερο, ειδικά από εκείνους ακριβώς τους ανθρώπους που θα ήταν οι καταλληλότεροι για να ανακουφίσουν τη μοναξιά τους. Προς επιδείνωση της κατάστασης, είναι πιθανόν και οι υπάρχοντες φίλοι τους να διστάζουν να συνδεθούν περισσότερο μαζί τους, διότι:
 6.  

 7. Η μοναξιά είναι μεταδοτική στα κοινωνικά δίκτυα. Η μοναξιά έχει ένα σαφές στίγμα: Τείνουμε να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε και να αναγνωρίζουμε τους μοναχικούς ανθρώπους γύρω μας. Μία έρευνα έδειξε ότι, σε περίοδο έξι μηνών, οι μοναχικοί άνθρωποι τέθηκαν στο περιθώριο των κοινωνικών τους δικτύων και ίσως όχι τυχαία, το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους φίλους τους. Η απομόνωση του ατόμου μέσα από αυτήν τη διαδικασία επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και στη σωματική υγεία:
 8.  

 9. Η μοναξιά κάνει το σώμα μας κυριολεκτικά να κρυώνει. Μελέτες φανέρωσαν ότι η ανάμνηση μοναχικών περιόδων έκανε τους συμμετέχοντες να αισθάνονται την θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο βρίσκονταν ως πολύ πιο χαμηλή. Προκάλεσε μάλιστα και μετρήσιμη πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του δέρματός τους. Η φράση «πάγωμα των σχέσεων» αντανακλά στο εξελικτικό μας παρελθόν, όταν ο εξοστρακισμός από τη φυλή σήμαινε απομάκρυνση από τη ζεστασιά της εστίας και την κοινωνική ομάδα γύρω από αυτήν. Πράγματι, το σώμα μας ανταποκρίνεται στη μοναξιά με δραματικούς τρόπους:
 10.  

 11. Η μοναξιά κάνει το σώμα μας να αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση, προκαλώντας άμεσες και σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και ενεργοποιεί στρεσογόνους σωματικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς. Αυτός είναι ο λόγος που:
 12.  

 13. Η χρόνια μοναξιά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα που βιώνουν χρόνια μοναξιά παρουσιάζουν πολύ υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς το σώμα τους βρίσκεται σε συνεχές και αδιάκοπο στρες. Όμως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός αντίκτυπος που φέρει η μοναξιά στο σώμα μας:
 14.  

 15. Η μοναξιά καταστέλλει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μοναξιά οδηγεί στην αναποτελεσματικότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κατάσταση που σε βάθος χρόνου μας θέτει αντιμέτωπους με αυξημένους κινδύνους ανάπτυξης κάθε είδους πάθησης και ασθένειας. Ακόμα και οι σύντομες κρίσεις μοναξιάς μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γι’ αυτό και:
 16.  

 17. Πρωτοετείς φοιτητές που ένιωθαν μοναξιά, επέδειξαν μειωμένη προστασία  κατά της γρίπης ύστερα από τον εμβολιασμό τους. Ακόμη και μερικές εβδομάδες μοναξιάς ήταν αρκετές για να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των φοιτητών. Από όλους τους φοιτητές που εμβολιάστηκαν κατά της εποχικής γρίπης, μία ομάδα φοιτητών που δήλωσε ότι αισθανόταν μοναξιά σε σημαντικό βαθμό, παρατηρήθηκε πως δεν προστατεύτηκε από την εποχική γρίπη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στον ίδιο βαθμό όπως οι υπόλοιποι φοιτητές. Μάλιστα, η μοναξιά επηρεάζει το σώμα σε τέτοιο βαθμό που:
 18.  

 19. Η μοναξιά είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα. Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι (λαμβάνοντας υπόψη όλους τους δραστικούς τρόπους μέσω των οποίων η μοναξιά επιδρά στο σώμα μας) οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι για την υγεία και την μακροζωία γίνεται να συγκριθούν με τους κινδύνους του τσιγάρου. Μάλιστα, έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η χρόνια μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου κατά 14%.

Είναι σαφές πως η μοναξιά αποτελεί έναν πολύ σημαντικό ψυχολογικό τραυματισμό τον οποίον επ’ ουδενί δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Επομένως, φροντίστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα όταν παρατηρήσετε σημάδια μοναξιάς στον εαυτό σας και προσπαθήστε να επιστήσετε την προσοχή στους μοναχικούς ανθρώπους γύρω σας σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν.

Εισάγετε το email σας για άμεση πρόσβαση στη μελέτη marketing

Εισάγετε το email σας για άμεση πρόσβαση στη μελέτη marketing

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest