Η αυτοκτονία αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στα άτομα ηλικίας 10 έως 34 ετών και η προσπάθεια επικοινωνίας μπορεί να σώσει ζωές

Όταν ο Drew Voris το προηγούμενο καλοκαίρι δημοσίευσε μια φωτογραφία του όπου συναντά την Lady Gaga σε μια εκδήλωση η οποία προωθούσε την ψυχική υγεία στο Instagram, έλαβε αμέσως ένα εισερχόμενο μήνυμα από μία συμμαθήτριά του. Εκείνη του έγραψε ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει και τον ρώτησε αν μπορεί να την πάρει στο τηλέφωνο. «Το συζητήσαμε, τελικά συναντήθηκα μαζί της και την συνέστησα σε κάποιον που μπορούσε να την βοηθήσει», εξομολογείται ο Voris.

Η συμμαθήτρια του Voris βρήκε την βοήθεια που χρειαζόταν!

Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% από το 1999, καθιστώντας τις την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου (μετά από τα θανατηφόρα ατυχήματα) για άτομα ηλικίας 10 έως 34 ετών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τα τρία τέταρτα όλων των ψυχικών ασθενειών ξεκινούν πριν από την ηλικία των 20 ετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πολλοί έφηβοι που υποφέρουν αναζητούν βοήθεια στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2018 από τα «Hopelab» και «Well Being Trust» διαπίστωσε ότι το 90% των νεαρών ενηλίκων που πάσχουν από κατάθλιψη στρέφονται στο διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών και υποστήριξη. Άλλωστε, τι έχει περισσότερη απήχηση;

Το 75% των νέων που αναζητεί πληροφορίες διαδικτυακά σχετικά με την κατάθλιψη, δήλωσε ότι έψαχνε για προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που είχαν υποφέρει από κατάθλιψη στο παρελθόν

Ο Voris, 18 ετών, ήταν εξαιρετικά κατάλληλος για να βοηθήσει την συμμαθήτριά του. Πρόσφατα είχε παρακολουθήσει ένα μάθημα πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας εφήβων, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος στο σχολείο του. Το πρόγραμμα, το οποίο διαμορφώθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο για την Συμπεριφορική Υγεία και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Born This Way» της Lady Gaga και το «Well Being Trust», «διδάσκει στους εφήβους πώς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα μιας κρίσης ψυχικής υγείας (ιδίως τάσης αυτοκτονίας) και να ειδοποιούν έναν αξιόπιστο ενήλικα εάν είναι απαραίτητο», λέει η Maya Enista Smith, εκτελεστική διευθυντής του «Born This Way».

Ωστόσο, η Lady Gaga κάνει κάτι περισσότερο από το να δανείζει το διάσημο όνομά της. Η μεγάλη σταρ μίλησε ανοιχτά για τις προσωπικές της μάχες με το τραύμα, τον αυτοτραυματισμό και τις σκέψεις αυτοκτονίας, ενέργειες που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους εφήβους και να τους δώσουν το θάρρος να μιλήσουν και να ακουστούν.

Διασημότητες που μιλούν για διάφορα θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συνεντεύξεις, στις κοινωνικές πλατφόρμες και μέσω της τέχνης τους, γίνεται να ενθαρρύνουν τον κόσμο να συζητήσει για τις δικές του προκλήσεις όσον αφορά αυτά τα θέματα.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι το στίγμα καταπολεμάται αποτελεσματικότερα όταν έχουμε άμεση επαφή με κάποιον που γνωρίζουμε ότι πάσχει από μια ψυχική ασθένεια», υποστηρίζει η Anne Ferrari, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Mercy College. «Συμβαίνει να αντιλαμβανόμαστε μια ψυχική ασθένεια με πολλούς τρομακτικούς, επικίνδυνους και λανθασμένους τρόπους, μέχρι την στιγμή που θα βιώσουμε κάποιο άτομο που πάσχει από μια ψυχική ασθένεια και μετά από αυτό να νιώσουμε εντελώς διαφορετικά.»

Για να διαπιστώσει πόσο μεγάλη επίδραση ασκούν οι διασημότητες, η Ferrari πραγματοποίησε ένα πείραμα στους φοιτητές της, χωρίζοντας την αίθουσα σε δύο ομάδες. Στην μία ομάδα έκανε μάθημα σχετικά με τα συμπτώματα διαφορετικών προβλημάτων ψυχικής υγείας. Στην άλλη ομάδα παρουσίασε τις ίδιες ψυχικές ασθένειες, αλλά αυτή τη φορά η Ferrari ανέφερε διασημότητες που είχαν μιλήσει ειλικρινά για την εμπειρία τους με την πάθηση. Χρησιμοποίησε επίσης βίντεο με διάσημους από το YouTube και στίχους από τραγούδια.

Στην αρχή και στο τέλος κάθε διάλεξης, έδωσε στους μαθητές ένα ερωτηματολόγιο σχεδιασμένο για να μετρήσει πόσο στιγματισμένους θεωρούσαν άλλους ανθρώπους με κάποια ψυχική ασθένεια και πόσο στιγματισμένους θα ένιωθαν τους εαυτούς τους σε περίπτωση που χρειάζονταν να ζητήσουν βοήθεια. Διαπίστωσε ότι οι εξιστορήσεις των διασημοτήτων βοήθησε «να μειωθεί σημαντικά η αίσθηση» και για τα δύο είδη στίγματος από τους μαθητές.

Ευτυχώς, οι διάσημοι μιλούν όλο και περισσότερο. Πριν από μια δεκαετία, η Αμερικανική Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια αποκάλυψε ότι δυσκολευόταν να βρει διασημότητες πρόθυμες να μιλήσουν. Ο οργανισμός αυτός μετρά πλέον περισσότερους από 20 influencers. Η Demi Lovato μίλησε για τη ζωή με διπολική διαταραχή, ενώ η Nicki Minaj και η Halle Berry μοιράστηκαν την μάχη τους με τις αυτοκτονικές τους σκέψεις.  Η Adele, η Kristen Bell και η Miley Cyrus μοιράστηκαν και αυτές τον αγώνα τους εναντίον της κατάθλιψης.

Ενώ οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν εντοπίζεται κάποιο συγκεκριμένο χρονικό σημείο όταν έγινε αποδεκτό για τις διασημότητες να αρχίσουν να μοιράζονται τις δυσκολίες τους, η αντίθετη πλευρά της τέλειας ινσταγκραμικής κουλτούρας μπορεί να είναι η ικανότητα διαμόρφωσης, χρήσης και δημοσίευσης αφιλτράριστων προσωπικών αφηγήσεων στο κοινό. Η συχνότητα των ψυχικών διαταραχών στον γενικό πληθυσμό, παράλληλα με την άνοδο των οργανώσεων υπεράσπισης που αφιερώνονται στην καταπολέμηση του στίγματος, μπορεί επίσης να έχει συντελέσει σε αυτήν την αλλαγή.

«Οι διασημότητες βγαίνουν προς τα έξω και μιλάνε όλο και συχνότερα, ομολογώντας πως αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, χωρίς αυτό να τους γυρίζει μπούμερανγκ», αναφέρει η Ferrari. «Κανείς δεν απομακρύνεται ύστερα από μια τέτοια δήλωση. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι τους συμπαθούν ακόμη περισσότερο και αυτό επηρεάζει σε μεγάλο ποσοστό τους νέους μας».

Ο Voris, μετά από το περιστατικό με την φωτογραφία της Lady Gaga, συνειδητοποίησε πόσο πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο είχε η απόφασή του να μιλήσει για την ψυχική υγεία, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. «Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ένα πολύ φυσιολογικό πράγμα και είναι ΟΚ να παλεύω με αυτά. Και είναι πάντα ΟΚ να λαμβάνετε βοήθεια εάν δεν είστε καλά”, είπε χαρακτηριστικά.

Εισάγετε το email σας για άμεση πρόσβαση στη μελέτη marketing

Εισάγετε το email σας για άμεση πρόσβαση στη μελέτη marketing

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest